Odlingsplanering 2016

Maj är här och det råder full aktivitet i landen när plantor ska sättas ut och frön ska i jorden. Då är det tur att det finns en plan att följa så att man vet vad som ska vart. Det finns många saker att väga in när man gör upp en odlingsplan, och odlar man ekologiskt är det nästan en förutsättning att använda sig av en växtföljd för att utnyttja näringen i marken optimalt samt undvika att jordsjukdomar och skadedjur. I praktiken innebär det att man klumpar ihop växter från samma växtfamilj och odlar på ett skifte, och flyttar detta skifte till en ny plats år efter år så att det dröjer ett par år innan det kommer tillbaka till samma plats som det växt på tidigare. Det andra som är viktigt att tänka på är vad som ska odlas, hur mycket och när det ska vara skördeklart. Vi har delat in odlingen i sex skiften, med tolv bäddar i varje skifte, enligt följande:

  1. Kålväxter. Allt från ruccola och rädisor till broccoli och rödkål.
  2. Korgblommiga och amarantväxter. Sallat, spenat, mangold och rödbeta.
  3. Lökväxter. Gul, röd, vit, purjo.
  4. Baljväxter. Bönor och ärter.
  5. Fruktgrönsaker. Zucchini, gurka och majs.
  6. Flockblommiga växter. Morot, palsternacka, fänkål, selleri, dill och persilja.

Nästa år flyttar skifte 1 till platsen där skifte 2 är i år och så vidare. Vid sidan av de sex skiftena finns växter som är svåra att placera in i bäddsystemet eller i den ettåriga rotationen, till exempel pumpa som sprider sig åt alla håll och kanter, och jordärtskockan som lättast odlas på en och samma plats under ett antal år.

Gröngödsling då? Ofta har man i ekologisk odling ett gröngödslingsskifte i växtföljden för att förbättra jorden. Vi har inget dedikerat gröngödslingsskifte, utan gröngödslar istället enskilda bäddar innan eller efter en gröda går in eller ur. Skördar vi till exempel en bädd med morötter i augusti så sår vi direkt in en gröngödslingsblandning som får växa hela hösten och ligga som marktäcke över vintern.

I växthuset är det svårare att rotera då de flesta växterna som odlas där tillhör släktena potatisväxter (tomat, aubergine, paprika, chili, physalis) eller gurkväxter (gurka, melon). Då gäller det istället att försöka välja sjukdomsresistenta sorter, att snabbt avlägsna eventuellt sjuka plantor och att varje år göda jorden ordentligt.